Vi snakker meget om at være sund på det fysiske plan, f.eks. at vi skal spise sundt og dyrke motion jævnligt. Dette er vigtigt for at holde kroppen i balance og kunne præstere sit bedste. Det er dog ikke nok kun at fokusere på sit fysiske helbred. Det mentale og psykiske helbred spiller også en vigtig rolle for balancen i kroppen og om man fungerer optimalt.
Derfor vil vi i denne blog, give dig et overblik over hvad mental sundhed er, hvad som påvirker det og hvordan du samtidig kan vedligeholde det på en nem måde.

Hvad er mental sundhed og hvad påvirkes det af?

Helt simpelt, så betyder det at have et godt mentalt helbred og sundhed, at man trives og fungere som normal i sin hverdag – at man har det godt (ABC For mental sundhed).
WHO og sundhedsstyrelsen definere ligeledes mental sundhed som:

Mental sundhed er en tilstand af trivsel, hvor individet kan udvikle sig og udfolde sine evner, kan håndtere belastninger, indgå i positive sociale relationer og bidrage til fællesskabet.

(Sundhedsstyrelsen)


Den fysiske og mentale sundhed spiller sammen på mange måder, hvorfor det at man husker at spise sundt og varieret og får dyrket jævnligt motion, påvirker det mentale helbred positivt (ABC For mental sundhed).

Hvis ens mentale sundhed ikke er helt i topform, så ser man tit symptomer som stress, depression og manglende overskud i hverdagen. Disse symptomer kan gøre det svært at overskue hverdagen og arbejde/studie. Årsagerne til disse symptomer kan være mangeartede, f.eks. arbejds- eller sygdomsrelateret eller blot de mørke og kolde vintermåneder som vi har mange af i Danmark. Uanset hvilke årsager der måtte være, så kan de små forskelle man nemt selv kan gøre, være med til at skabe stor positiv indvirkning på det mentale helbred. Vi lister nogle af disse i nedenstående afsnit.

Sådan vedligeholder du din mentale sundhed

At opretholde sit mentalt helbred handler faktisk meget om struktur, pauser og mindset, hvor man kan gøre meget selv og derved øge sit mentale helbred.

  • Husk at få sovet rigeligt og prøv at gå i seng på de samme tidspunkter for at opretholde den samme døgnrytme.
    I gennemsnittet siger man at voksne skal sove 7 ½ time, selvom behovet kan være individuelt. Det vigtigste at huske på, er at sove det som kroppen fortæller dig, den har behov for.
  • Skab struktur i din hverdag, sådan du ikke bliver stresset lige så nemt.
    Er det svært at holde styr på hverdagen, da du f.eks. skrive dine aftaler ind i din telefons kalender, som også kan påminde dig f.eks. 30 min. før en aftale – derved kan du undgå at stresse med at komme ud ad døren.
  • Hold dig fysisk aktiv med motion som er godt for hovedet og lader tanker og stress komme til ro for en stund.
  • Spis sundt og varieret giver kroppen de vitaminer og næringsstoffer som kroppe har behov for at kunne fungere optimalt.
  • Husk at holde velfortjente pauser, hvor du giver dig selv tid til at glemme stress, jag og bekymringer. Gå for eksempel en tur i parken og nyd naturen.
    Faktisk så er massage og wellness også bevist at være en perfekt pause hvor man ligger ned og nyder at blive afspændt i muskler, samtidig med at man kan lade tankerne flyde. Dette kan også spille ind i vores så danske ”hygge”, hvor det at gøre noget godt for sig selv og andre i trygge og rare omgivelser, styrker det mentale helbred, især i de mørke og kolde vintermåneder som kan være lidt hårde at komme igennem.

(Netdoktor) (Sundhedsstyrelsen) (ALT, 2016)

Dette var blot nogle af de mange ting du selv kan gøre for at øge det mentale helbred, men du kan læse mere om mental sundhed på sundhedsstyrelsens hjemmeside.

ABC For mental sundhed. Baggrund for indsatsen via www.abcmentalsundhed.dk/hvad-er-abc/baggrund-for-indsatsen/

ALT (2016). Det sker der i kroppen når du får massage, via www.alt.dk/sundhed/det-sker-der-i-kroppen-nar-du-far-massage

Netdoktor. Søvn – hvad er normalt? Via www.netdoktor.dk/tema/soevn/normal_soevn.htm

Sundhedsstyrelsen. Mental sundhed via www.sst.dk/da/viden/mental-sundhed

Sundhedsstyrelsen. Trivsel og mental sundhed via https://www.sst.dk/da/corona/Yderligere-information/Trivsel-og-mental-sundhed